Op 24 februari 2023, een jaar sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, vinden er op veel plaatsen in ons land manifestaties plaats tegen de oorlog in Oekraïne. In verschillende kerken verspreid over het land wordt gebeden voor vrede. In de Domkerk in Utrecht houdt de Protestantse Kerk in samenwerking met de Raad van Kerken een gebedsmoment voor vrede in Oekraïne. Het verzoek om deze religieuze bijeenkomst te houden kwam van de Oekraïense ambassade in Nederland. Na de bijeenkomst, die om 9.15 uur. begint, start om 10.00 uur vanaf het Domplein de Walk of Hope naar de Jaarbeurs.

Het gebed in de Domkerk zal in het teken staan van het ontsteken van het licht in de duisternis en het levend houden van de hoop. KRO-NCRV verzorgen in samenwerking met de EO deze live uitzending. Voorgangers zijn dr. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, pastoor Mykola Butsiak van de Grieks-katholieke parochie in Utrecht en ds. Sonja van der Meulen, predikante van de doopsgezinde gemeente in Leiden en de doopsgezinde vertegenwoordiger in de Raad van Kerken. Oekraïners in Nederland zullen medewerking verlenen. De muzikale begeleiding wordt onder andere verzorgd door Veronika Morska, een jonge Oekraïense zangeres.

De bijeenkomst in de Dom in Utrecht is vrij toegankelijk. Vanwege de televisie-uitzending is het raadzaam om uiterlijk 8.45 uur aanwezig te zijn. Het gebedsmoment wordt live uitgezonden op NPO2. Ook is het mogelijk om aanwezig te zijn. Mensen die aanwezig willen zijn, moeten zich van tevoren aanmelden via dit formulier op deze website van de Protestantse Kerk.

In Breda is op zaterdag 4 maart, aansluitend op de Weekendschool voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen en hun ouders, een oecumenische (Orthodox, RK en Protestants) Taizé dienst voor Oekraïne.