De tentoonstelling ‘Molukse kerk in de polder – Molukse kerken in Nederland en hun wortels in de Molukken’  is van 20 augustus tot 9 september te zien in Woonzorgcentrum Raffy, Bernard de Wildestraat 400, 4827 EG Breda. De opening vindt plaats op maandag 19 augustus om 14.00 uur.

Het project MOLUKSE KERK IN DE POLDER – Molukse kerken in Nederland en hun wortels in de Molukken gaat over het ‘erfgoed’ van de Nederlandse protestantse zending en in hoeverre dat erfgoed vandaag de dag nog een rol speelt in het kerkelijke leven van de Molukse protestantse kerken in Nederland. Dit onderwerp sluit aan op het bredere thema van ‘Collectieve erkenning Indisch en Moluks Nederland’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het project bestaat uit drie onderdelen:

Tentoonstelling
In de tentoonstelling – het centrale onderdeel van dit project – presenteren wij een historisch overzicht, van voor de komst – in 1511 – van de rooms-katholieke Portugezen in de Molukken tot de huidige situatie van de Molukse protestantse kerken in Nederland.Dit doen wij aan de hand van objecten uit de Molukse cultuur uit de collectie van het Zendingserfgoedhuis, aangevuld met bruiklenen van particulieren, kerken en musea.

Documentaire / overig beeldmateriaal
De 17 minuten-durende documentaire, waarin onder anderen een aantal Molukkers aan het woord komt, is bedoeld als aanvulling – ter verduidelijking en verdieping – op het tentoongestelde materiaal. Het betreft voornamelijk interviews met Molukkers in Nederland van verschillende generaties en met Molukkers op Ambon (Indonesië) rondom het thema van geloofstradities toen en nu in relatie tot de specifieke Molukse identiteit. Een tiental informatie-banners ‘vertelt’ het verhaal in chronologische volgorde. Bij een aantal tentoongestelde objecten kunnen, ter verduidelijking, korte filmclips worden bekeken.

Tentoonstellingsboek
De publicatie van een goed leesbaar, informatief boek is een belangrijke manier om het ‘verhaal’ van het erfgoed door te geven aan een breed publiek, nu en in de toekomst. Deel 1 bevat een, rijk geïllustreerde, nadere toelichting op de materialen van de tentoonstelling zoals die op de informatie-banners, in vitrinekasten en als losse voorwerpen te vinden zijn. In deel 2 volgt een aantal achtergrondartikelen, die de historische context schetsen en specifieke elementen uit de kerkelijke traditie belichten.

STICHTING ZENDINGSERFGOED / ZENDINGSERFGOEDHUIS