De Vredesweek 2019 (21 t/m 29 september) heeft als thema ’Vrede verbindt over grenzen’. Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. Veel mensen leven steeds meer in de eigen bubbel, en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. Polarisatie ligt dan op de loer. In Breda wordt in veel vieringen op de zondagen in de Vredesweek aandacht besteed aan de Vredesweek. Ook vindt er een aantal bijzondere activiteiten plaats:

Dinsdag 24 september om 19.30 uur is in het Mondiaal Centrum (Roland Holststraat 71): Opening van de fototentoonstelling van de Bredase fotograaf Piet den Blanken ´Niemand wil ze hebben´

Tentoonstelling van foto’s van vluchtelingen aan de Europese buitengrenzen. Den Blanken reisde hiervoor naar Griekenland, Macedonia, Servië, Hongarije, Libië, Italië en meest recent naar Bosnië. Om 20.00 uur is er een lezing door de schrijfster Linda Polman over haar boek ‘Niemand wil ze hebben’. Zij maakt een vergelijking tussen de Joodse vluchtelingen in de jaren dertig, die niet echt welkom waren, met de vluchtelingen van vandaag. Daarnaast gaat ze gedetailleerd in op het functioneren van Vluchtelingenorganisaties.

Woensdag 25 september vanaf 18:00 uur: Vredesmaaltijd en avondgebed in de Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda

In het kader van de Vredesweek delen we met iedereen die aanwezig wil zijn, de maaltijd met elkaar. Het wordt een maaltijd met gerechten uit de conflictgebieden Colombia / Venezuela, Kongo / Rwanda en Syrië. We staan tijdens de maaltijd stil bij de inzet van PAX en kerken in die gebieden: staan we machteloos, of kunnen we een bijdrage leveren aan vrede? Na de maaltijd houden we om 19:30 uur een kort avondgebed. We vragen een bijdrage voor het mee-eten: € 5,-. Aanmelding voor de maaltijd via www.lucaskerk.nl/formulier.

Donderdag 26 september om 19.30 uur: Aalmoezenier Majoor Emmy Rau over het thema ‘Vrede verbindt over grenzen’. Parochiecentrum Heilige Familie, Ginnekenweg 331

Vanuit haar ervaringen met vredesmissies in het buitenland vertelt Emmy Rau: welke grenzen zijn er en wat doet die verbinding met de betrokkenen? Na de inleiding is er alle ruimte voor gesprek.

Zaterdag 28 september staat vanaf 13:30 uur staat het thema ‘Vlucht’ op het programma in het Mondiaal Centrum (Roland Holststraat 71)

Het programma luidt onder voorbehoud:

13.30 uur: Inloop met koffie en thee;

14.00 uur-15.00 uur: Vluchtverhalen over de vlucht uit Breda op 12 mei 1940, de vlucht vanuit de Molukken door dhr. Crams Nikijuluw, de vlucht uit het hedendaagse Turkije en de vlucht uit Afghanistan;

15.00 uur: Optreden van kinderen over het thema vlucht;

16.00 uur: Wereldmuziek;

17.00 uur: Afsluiting met gezamenlijk eten.

Parallel vindt die middag om 14.00 en 14.30 uur een workshop plaats over de toekomst van Syrië, door Achmad Bayna en Marjolein Wijninckx.

In de daarvoor speciaal opgezette tent worden vanaf 14.00 uur  kinderactiviteiten georganiseerd, die met het thema vlucht te maken hebben onder leiding van de kunstenares Emanuela Slanzi.

Meer informatie via www.mondiaalcentrumbreda.nl