Het Sint Franciscuscentrum organiseert deze leergang samen met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood. Deze organisatie biedt actief hulp aan vervolgde christenen overal ter wereld. Dennis Peters, hoofd Pers & Communicatie bij Kerk in Nood, geeft de cursus. Samen met de deelnemers onderzoekt hij de uitdagingen die de Kerk in Nederland gemeen heeft met die in andere landen, maar ook waar de Kerk in het buitenland een andere weg gaat. De cursus is voor iedereen die zich wil verdiepen in hoe de weg van de missionaire Kerk in te gaan, mét de spiegel van de uitdagingen van de wereldkerk.

In veel landen groeit de Kerk. Dat betekent niet zo dat in die landen de Kerk het gemakkelijk heeft. Maar waar de Kerk vervolgd wordt, zien we onvermoede tekenen van vitaliteit. Irakese dominicanen richten een universiteit op. Daar treden ze in dialoog met de islam, ondanks de moeilijke situatie waarin de Irakese christenen verkeren. Zomaar één voorbeeld uit de vele voorbeelden waaruit de levendigheid van de Kerk blijkt.

In ons land bestaat geen actieve christenvervolging. Wel hebben geloof en Kerk het moeilijk. We ontmoeten onverschilligheid, spot en regelrechte afwijzing bij onze tijdgenoten. Dat stelt de Kerk voor uitdagingen. Die gaan wij in ons land aan door de weg van de missionaire Kerk in te slaan. Wat kunnen we leren van christenen die in andere moeilijke situaties authentiek getuigen van hun geloof? Hoe zijn zij missionair en wat laat dat aan ons zien? Onder andere deze vraag komt aan de orde in de cursus: Uitdagingen van de Wereldkerk.

Data en tijden: Planning was de donderdagavonden 28 januari, 4 & 25 februari en 4 maart 2021, alle avonden 19:30 tot 21:30 uur. Door de corona-maatregelen is de gehele cursus voorlopig opgeschort.

Plaats: Sint Antoniuskathedraal, Sint Jansstraat 8

Kosten: De avonden zijn vrij toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de onkosten is welkom (zie website Sint Franciscuscentrum).

Nadere info en aanmelden op de site van het Sint Franciscus Centrum

Daar vindt u ook een kort introductie filmpje.