In deze tijden waarin klimaatverandering, milieuproblemen, vluchtelingenstromen en wereldwijde onrust roepen om aandacht, zoeken we samen naar zingeving en verbinding. In Laudato Si’ roept Paus Franciscus ons op om zorg te dragen voor ons gemeenschappelijk huis, deze aarde. De aarde dreigt te bezwijken onder de last die wij haar opleggen. Dat vraagt om een grote omkeer, het moet anders. En dat ‘anders’ begint bij bewustwording, aandacht en eerbied voor al wat leeft en is. En bij bezinning op de vraag hoe wij die zorg kunnen vormgeven op onze eigen plek op deze aarde.

Tijdens de retraite staan we stil bij die zorg en wat dat van ons vraagt: bewustwording, aandacht en eerbied voor al wat leeft. We laten ons meenemen in de kernbegrippen uit de brief van Paus Franciscus en het zonnelied. Dit doen we vooral door te leven in een ander tempo en onze zintuigen te openen voor het leven en de dingen om ons heen. We leven mee in het dagritme van leefgemeenschap De Huijberg, die zich ook laat inspireren door Laudato Si’. Programmaonderdelen zijn o.a.:

  • wandelingen,
  • film op zaterdagavond,
  • eucharistie en/of zonneliedwandeling op zondagochtend,
  • lezing met gesprek op zondagmiddag (met broeders en andere belangstellenden),
  • Franciscusvespers op maandag 4 oktober.

De begeleiding is in handen van Marjan Bosch (De Huijberg) en Franck Ploum (theoloog en werkzaam voor o.a. de Broeders van Huijbergen).

Maaltijden, koffie/thee en overnachting zijn inbegrepen. We eten biologisch, vegetarisch en zo veel mogelijk uit de buurt. Je slaapt op een kamer met eigen douche en toilet. Er zijn ook tweepersoonskamers. We leven een gezamenlijk dagritme (‘kloosterritme’) dat ’s ochtends om 7.30 uur buiten start met een meditatie en ’s avonds afsluit met een avondmeditatie. In de middag kun je naar de vespers bij de broeders. Wil je een opgemaakt bed, handdoeken en washandjes? Maak dan € 8,00 extra over.

Aanmelden: de kosten bedragen € 240,-. Stuur een mail met je adresgegevens aan post@dehuijberg.nl en maak het bedrag over op bankrekening NL25TRIO 0379736837 t.n.v. Het groene kloosterhuis, o.v.v. data en activiteit. Kosten mogen bij dit programma geen belemmering zijn om deel te nemen. Neem contact met Ekklesia Breda op voor een oplossing.

Plaats: De Huijberg, Boomstraat 7, 4635 CX Huijbergen

Data en tijd: vrijdag 1 (15:30 u.) – dinsdag 5 oktober (11:30 u.) 2021