Elke week is in de Stiltekapel van de Grote Kerk het oecumenisch middaggebed voor Vrede en Verzoening. We staan stil bij het leed dat mensen overkomt en dat mensen elkaar aandoen. De intenties dat bezoekers hebben opgeschreven in het intentieboek in de Stiltekapel en het gebed voor Vrede en Verzoening weerklinken in een korte meditatie.

Wereldwijd klinkt het gebed voor Vrede en Verzoening op meer dan 200 plaatsen in de wereld (waarvan ongeveer 20 in Nederland). De oorsprong van het gebed ligt in de Tweede Wereldoorlog. Op 14 november 1940 werd de stad Coventry gebombardeerd door de Duitse luchtmacht. In de ruïnes van de uitgebrande Sint Michael kathedraal vond men de volgende dag twee dakspanten die in de vorm van een kruis lagen. Voor de Deken van de kathedraal een teken dat als reactie op de verwoesting niet gekozen moest worden voor vergelding maar voor verzoening. Na de oorlog ontstond een netwerk van plaatsen waar men samen de taal van verzoening ging spreken. Wekelijks klinkt daar het gebed voor Vrede en Verzoening. Een ‘Cross of Nails’ gemaakt van spijkers uit het dak van de verwoeste kathedraal staat symbool voor het netwerk. 

De Grote Kerk is begin juni weer open gegaan voor publiek. Gedurende de zomer was het middaggebed op woensdag vanwege de tentoonstelling ROYAL FASHION. Met ingang van september is het weer zoals gewoonlijk op vrijdag. 

De Liturgie van het middaggebed kunt u hier downloaden.